Stavljamo zelene naočare

naocari-logoKroz više od deset godina djelovanja Zelena omladina Srbije organizovala je brojne aktivnosti sa ciljem da zelenu politiku približi domaćoj javnosti. Iako su ciljevi djelovanja ostvareni kroz rad sa određenim ciljnim grupama zelena politika i dalje nema dovoljnu vidljivost niti prepoznatljivost u široj javnosti. Jedan od osnovnih razloga za takvo stanje je orgraničenost pristupa masovnim medijima koji su prije svega zainteresovani za partikularne i aktuelne teme, pojedinačne događaje, te ne daju prostor da se predstavi šira slika alternativnog razmišljanja.

Specifičnost Zelene omladine Srbije u poređenju sa brojnim drugim organizacijama je njen demokratski i inkluzivni način djelovanja. Takav pristup je prethodnih godina omogućio da se slobodno razvijaju i formiraju stavovi. Ono što još nije postignuto je da ti stavovi dođu do većeg broja ljudi, te da jače pozicioniraju i zelenu politiku u javnosti.

Na osnovu postojećeg stanja razvila se ideja da Zelena omladina Srbije sama stvori digitalni prostor u kojem bi slobodno mogla da podijeli svoje stavove. Takav prostor bio bi produžena ruka postojećih aktivnosti i omogućavao da njihovi rezultati dopru dalje od direktnih učesnika u istima.

Ova patforma imaće širok raspon tema, nekoliko formi sadržaja, više autora, a povezivaće ih to što posmatraju društvo iz ugla zelene ideje kroz jedinstven okvir, i upravo tako je dobila ime.

Okvir je u sredini šupalj, i može se ispuniti različitim sadržajima, gdje se sadržaj prilagođava okviru, i okvir sadržaju. Okvir je nešto što objedinjuje, drži na mjestu, spaja, daje finalnu formu, zaokružuje cjelinu, a to je ono što ova platforma ima za cilj da postigne kroz objavljivanje tekstova na različite tema, a opet sa jedinstvenom polaznom osnovom. Sa druge strane, ti sadržaji će na kraju sačinjavati jednu cjelinu, koja će biti zaokružena, uokvirena.

Za simbol Okvira odabrali smo naočare. One koriguju nekoliko problema sa vidom i imaju nekoliko funkcija koji se mogu povezati i sa načinom posmatranja društvenih pitanja:

  • Kratkovidost – Viđenje društvenih problema u užoj formi i predlaganje kratkoročnih neodrživih rješenja;
  • Dalekovidost – Viđenje kroz dogmatske ideje, daleke neostvarive ideale bez uključivanja specifičnosti situacije koja se razmatra;
  • Astigmatizam – Viđenje problema bez povezivanja svih njegovih cjelina i fokusiranja na širi društveni uticaj istog;
  • Zaštita od sunca – Kao što jaka svjetlost otežava vid tako i masovni mediji, spinovi, tabloidizacija, komercijalizacija sadržaja otežavaju viđenje društva na pravi način;
  • Zaštita na radu – Istovremeno štiti radnika i omogućava mu da bolje obavlja radne zadatke.

Okvir će stremiti da kroz zelene naočare omogući čitaocima priliku da imaju održivi pogled na aktuelna društvena pitanja, ali i uvid u opštu ideju zelene politike. Takođe, želja nam je da kroz vlastiti digitalni prostor aktuelizujemo neke od tema koje do sada nisu u dovoljnoj mjeri bile prisutne u javnosti. Pridružite se i stavite zelene naočare sa nama.

Vladan Đukanović